Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Το Facebook προκαλεί κατάθλιψη στους νέους


Από το http://tvxs.gr/

Μπορεί το Facebook να προκαλεί κατάθλιψη στους νέους; 
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δείχνουν ότι οι νέοι που είναι συνεχώς συνδεδεμένοι με το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχουν περισσότερο άγχος και στρες, καθώς και κάποια συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον, με την αντικατάσταση της πραγματικής ζωής με την εικονική πραγματικότητα προκαλείται μια έμμονη ιδέα που επιταχύνει το φαύλο κύκλο της κατάθλιψης.

Αν και η συγκεκριμένη μελέτη είναι επιφανειακή, σύμφωνα με τη Figaro, αντανακλά τις ανησυχίες γύρω από τα «πανταχού παρόντα» κοινωνικά δίκτυα. Οι ερευνητές τουWisconsin έλεγξαν το προφίλ 200 νέων μέχρι 20 χρονών και κατέληξαν ότι το ένα τέταρτο των νέων αυτών είχε συμπτώματα κατάθλιψης. Στο τέλος της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, βρέθηκε ότι «όσο περισσότερο συνδεόμαστε με το facebook, τόσο περισσότερο άγχος έχουμε».

Σχεδόν το 10% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η διαχείριση των προφίλ τους στο facebook τους δημιουργεί στρες. Επιπλέον, τρεις στους δέκα αισθάνονται πολύ άσχημα όταν απορρίπτονται οι αιτήσεις τους για φιλία στο διαδίκτυο. Το 12% δηλώνουν «εχθρικοί» στις νέες αιτήσεις φιλίας, ενώ το 63% αργεί να κάνει τα αιτήματα δεκτά. Τέλος, πολλοί δε γνωρίζουν πώς να απομακρύνουν τους ανεπιθύμητους φίλους, γνωρίζοντας ότι αυτό είναι η «απόλυτη ταπείνωση».




«Εντύπωση ότι δεν υπάρχουν πια»

«Το Facebook είναι ένας κόσμος γεμάτος παράδοξα», αναλύει η Kathy Charles, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Από τη μια πλευρά οι νέοι λατρεύουν το Facebook. Από την άλλη όσοι ξοδεύουν χρόνο στην ιστοσελίδα αυτή είναι οι πιο ευάλωτοι στο στρες», τόνισε η Charles. «Ζουν την ίδια αγωνία με τους παίκτες παιχνιδιών που δε σταματούν αν δεν κερδίσουν. Παραμένουν συνδεδεμένοι από φόβο μη χάσουν κάποια σημαντική στιγμή. Όπως ακριβώς οι τοξικομανείς».

«Ο εθισμός στο κινητό τηλέφωνο, είναι εξίσου τεράστιος στους νέους», λέει ο παιδοψυχίατρος Stéphane Clerget. «Ειδικά για να συνδεθούν με τα κοινωνικά δίκτυα. Πάρα πολλοί συνδέονται στο Facebook πάνω από δέκα φορές την ημέρα», δηλώνει η παιδοψυχίατρος. Αν αυτοί οι νέοι άνθρωποι στερηθούν τα κινητά τους τηλέφωνα και τη σύνδεση με τα social media, νιώθουν ανήσυχοι και οξύθυμοι, δηλώνουν οι ψυχίατροι. Αν διακόψουν τη χρήση νιώθουν ένα μεγάλο κενό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των διακοπών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, οι ειδικοί δηλώνουν ότι το Facebook δεν οδηγεί μόνο σε κατάθλιψη. Μπορεί η συχνή χρήση να δημιουργεί άγχος, λανθάνουσα κατάθλιψη και καταφύγιο σε έναν εικονικό κόσμο, αλλά μπορεί και να βοηθά τους νέους να έχουν μια εφηβεία λιγότερο «απομονωμένη». Όπως και να ‘χει η έντονη χρήση των διαδικτυακών κοινωνικών μέσων, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, δημιουργεί ένα είδος πίεσης στους νέους, αφού θα πρέπει να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι ώστε να ακολουθούν τις δικτυακές «παρέες» τους.